Què és la Fira
Presentació
La Fira del Ferro és un esdeveniment que explica les arrels i la importància històrica del ferro a la Vall Ferrera i pretén mostrar els secrets ancestrals que acompanyen el treball en aquest material.
Demostracions de forja i elaboració d’un projecte de forja col·lectiu
Any rere any, més de 80 forjadors i forjadores provinents d’arreu de Catalunya, de diversos indrets de la península i també de l’altra banda del Pirineu, tornen a fer ressonar els martells a la Vall Ferrera.
Entre totes i tots, elaboren un projecte de forja col·lectiu en el que treballen durant tot el cap de setmana als carrers d’Alins.
Vídeo resum de la X Fira del Ferro Pirinenc – Alins 2019
Dinamització gastronòmica i cultural
A part de la forja en directe, la fira és un espai de dinamització gastronòmica i cultural en el que hi podem trobar:
- Un mercat artesà i agroalimentari amb iniciatives del territori de productes elaborats de forma artesanal i de proximitat, d’entre els quals s’hi podran trobar tant productes alimentaris com artesania.
- Àpats populars a base de productes del territori que organitzen nombroses persones voluntàries de la vall i dels pobles veïns.
- Exposicions relacionades amb el ferro i la forja.
- Visites guiades a la Torre-presó dels Castellarnau, així com a l’antiga ferreria de Casa Ferrer d’Àreu, entre d’altres.
- I un gran ventall de propostes d’arts escèniques i musicals dirigides a petits i grans.
A més a més, vinculades a la Fira del Ferro i a l’Associació Boscos de Ferro, s’han realitzat dues Jornades de Recerca i Desenvolupament de la Vall Ferrera, una coincidint amb el primer any de Fira i l’altra coincidint amb el 10è aniversari. Aquestes pretenen aportar una mirada divulgativa als avenços que la recerca científica i aprofundir en l’àmbit de la gestió dels recursos naturals i culturals com a instrument de desenvolupament per al territori.
POCTEFA
Des del 2018, la Fira del Ferro participa al Projecte Interreg POCTEFA PYRFER ”Pirineus de Ferro-Xarxa de Municipis del Ferro per a una Estratègia Turística Patrimonial i Sostenible”, un projecte de cooperació transfronterera integrat per municipis de banda i banda del Pirineu. L’objectiu del projecte és donar a conèixer el patrimoni relacionat amb el ferro dels diferents municipis d’una forma “sostenible” i ajudant-se de les noves tecnologies.
Els ajuntaments que en formen part són Campdevànol, l’administració que lidera el projecte; Ripoll, Besalú, Alins, Alpens, Arles Sur Tech, Syndicat Mixte Canigó Grand Site, Communauté d’Aglomération Pays Foix Varilhes, Communauté de Communes de la Haute Ariège i Communauté des Communes Haut Vallespeir.
El projecte ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través de l’Interreg V-A Espanya, França, Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu d’POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.
Més informació sobre el Pyrfer i el projecte Xarxa de pobles de ferro: Pyfer.eu